6 SEO-tips voor jouw blog (+ SEO-checklist 2022)

Search engine optimization – oftewel SEO – is hot! Waar men vroeger op de beste pagina in de Gouden Gids aasde, wil men nu met zijn of haar website bovenaan in Google komen – in ieder geval op de eerste pagina.

En dat kan met search engine advertising (SEA) heel makkelijk door die plek simpelweg te kopen, maar je kan er ook voor kiezen om gratis bovenaan te komen door middel van SEO. Gratis? Ja gratis! Je moet alleen wel weten hoe én bereid zijn om er tijd en moeite in te steken – voor niets gaat tenslotte de zon op.

Het voordeel van SEO is niet alleen dat het gratis is, het is – in tegenstelling tot SEA – ook een duurzaam marketingmiddel; eenmaal bovenaan wordt het voor de concurrentie lastig om jou daar te verslaan.

Structureel relevante content publiceren door middel van een blog is een goed SEO-middel, maar met het schrijven alleen ben je er nog niet. Google wil dat jij het hem zo makkelijk mogelijk maakt door een paar zaken consistent toe te passen.

Je blog moet vindbaar zijn voor de Googlebot

Google wil alleen het beste voor zijn gasten en wil (zo snel mogelijk) content geven waar men op zoek naar is. Lukraak wat zoekwoorden op je website plaatsen trapt Google dus niet in. Hij wil kwaliteit bieden: content die problemen oplost. Daarom scrawlt de Googlebot dagelijks miljarden websites en indexeert ze op de volgende punten:

  • Hoe wordt de vraag geformuleerd?
  • Is de content relevant en kwalitatief goed?
  • Staan de zoekwoorden in de headers?
  • Wat is het expertiseniveau van de bronnen (linkjes)?
  • Laadt de pagina snel genoeg?
  • Staan de zoekwoorden in URL’s, tags, foto’s en links?

Zomaar een blog schrijven zonder dit toe te passen is dus zonde. Zorg er daarom voor dat jouw blog makkelijk te indexeren is, want als jij je zaken op orde hebt, ‘beloont’ Google jou met een hoge ranking – mits je de concurrentie verslaat uiteraard, want hoe meer concurrentie er op een zoekwoord is, hoe harder je moet werken.

Begin met een zoekwoord- en doelgroeponderzoek

Voordat je verder gaat met onderstaande tips moet je eerst weten: wat is het zoekgedrag van mijn klant en welke problemen hebben ze? Zodra je deze informatie hebt kan je aan de slag om jouw blog te optimaliseren, zodat Google ziet dat jouw blog relevant genoeg is om hem als zoekresultaat weer te geven.

AmiGoWeb legt in dit filmpje uit hoe een zoekwoordonderzoek in z’n werk gaat.

6 makkelijk toepasbare SEO-tips voor jouw blog  

1. Bedenk een beschrijvende titel met daarin een relevant zoekwoord

Zorg ervoor dat de titel gelijk laat zien waar de blog over gaat. Zo ziet men in één oogopslag of dit hetgeen is waar ze naar op zoek zijn, zodat je de kans op doorklikken vergroot, wat weer interessant is voor de ‘relevantiebeoordeling’ van Google. Naast een pakkende titel is het belangrijk om ook met de volgende zaken rekening te houden:

  • Prop niet alle zoekwoorden in een titel, het moet wel lekker weglezen.
  • Bouw de titels op van H1, naar H2, naar H3 etc. zo kan Google jouw blog makkelijker indexeren.
  • Link (als dat kan) door naar een relevante in- of externe pagina.
Duidelijke-titel-voor-SEO

2. Belangrijkste informatie in de eerste alinea

Zet in de eerste alinea de belangrijkste informatie met daarin de meest relevante zoekwoorden. De googlebot scrawlt van boven naar onder, geef hem dus eerst een korte samenvatting van de blog om het hem zo eenvoudig mogelijk te maken.

3. Creëer een makkelijk leesbare tekst

Lees jij wel eens de kleine lettertjes? Nee, natuurlijk niet ze zijn toch veel te klein! Daarnaast is het zóveel tekst dat je bij voorbaat al denkt: laat maar. Creëer daarom voldoende witruimte en zorg voor scanbare tussenkoppen in je tekst, zodat jouw tekst een eitje om te lezen wordt.

Kan je een relevante link aan een zoekwoord hangen? Dan zou ik dit zeker doen. Zo herkent Google dit woord nog beter en geeft jou extra punten voor het doorlinken naar nóg meer relevante informatie.

5. Zet het zoekwoord in de URL en de afbeeldingen

Als je een foto bij je tekst wil zetten, zorg er dan voor dat hij op je computer al de juiste naam heeft met het zoekwoord. Je hoeft dan alleen nog de foto te uploaden en in de ALT-tag en de omschrijving het zoekwoord (of de zoekwoorden te zetten); hetzelfde geldt in deze voor de URL. En als je stap 1 goed heb doorgevoerd, staat het zoekwoord daar sowieso al in – hou hem wel zo kort mogelijk en zet er geen lidwoorden in.   

6. Schrijf een wervende meta description

What the hack is een meta description: hoor ik je denken. Simpel, dat is het wervende stukje tekst onder de titel in de zoekresultaten van Google. Het stukje tekst dat bezoekers overhaalt om op een URL te klikken. Het levert geen direct SEO-voordeel op, maar indirect wel de extra clicks, waardoor je stijgt in aanzien bij Google en hij jou laat stijgen in de ranking.

Meta description SEO blog

Er zijn natuurlijk nog veel meer SEO-aspecten die je kan doorvoeren. En omdat het er veel zijn, kan een SEO-checklist je helpen. Op de website van SEOscribe kan je hem heel gemakkelijk downloaden.

Heb je vragen over SEO? Stel ze hieronder en ik zal ze beantwoorden.

Veel blogplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *