Paul Holman adviseert wildwijnen

We zitten midden in het wildseizoen! En bij een lekker wildgerecht hoort natuurlijk een lekkere wijn. Paul adviseert deze twee Duitse wijnen die je perfect bij verschillende wildgerechten kan drinken.

Heribert Boch

Van het wijnhuis Heribert Boch:

  • Blauer spätburgunder blanc de noir trocken
  • Blauer spätburgunder rotwein trocken

Waarom heb je voor deze wijnen gekozen?

“Deze wijnen (van hetzelfde wijnhuis) komen uit de Moezelstreek. En bij Moezelwijnen denken de meesten aan zoete witte wijnen van mindere kwaliteit (lees: zoete witte wijn met ijs). Dat dit geheel onterecht is wil ik met deze twee wijnen laten zien”.  

“Duitse wijnen zijn sowieso in opkomst. De verandering van het klimaat en de vernieuwde kennis die jonge wijnmakers hebben opgedaan op het gebied van Duitse druivenrassen zorgen ervoor dat er steeds betere Duitse wijnen worden gemaakt”. 

“Het leuke aan de witte wijn is dat hij – evenals de rode wijn – met de pinot noir-druif is gemaakt. Zijn witte, licht roze kleur heeft hij gekregen doordat ze alleen het sap van de druiven hebben gebruikt. Het resultaat is een witte wijn met karakter die uitstekend bij wildgerechten past”. 

Wat kan je vertellen over het wijnhuis?

“Heribert Boch is oud wijnhuis, maar is pas in 1989 commercieel geworden door de zoon van Heribert: Michael Boch. Het domein van deze familie is gelegen in het Duitse wijndorp Trittenheim en omvat één van de mooiste en meest gerenommeerde wijngaarden uit de Midden-Moezel. Michael en zijn vrouw Anne hanteren een zeer strenge druivenselectie, waardoor ze de zuiverste en evenwichtigste wijnen uit de regio maken”.

Wat kenmerkt de Moezelstreek?

“Kenmerkend zijn de zeer steile hellingen (sommige zijn zelfs 65%) waardoor machinaal oogsten onmogelijk is – alle druiven worden dus met de hand geplukt. Door het hoogteverschil ontstaat er ook een kwaliteitsverschil tussen de druiven; de druiven bovenaan de helling pakken de meeste zon en zijn van betere kwaliteit”.

“Het terroir (de lokale factoren die een wijn beïnvloeden) van deze wijnen bestaat uit een microklimaat en een leistenen ondergrond. De leisteen zorgt voor mineralen en strengheid in de wijn en door de rivier de Moezel heerst er een microklimaat, waardoor de druiven goed kunnen rijpen en zoeter worden”.

Paul Holman

Kan je omschrijven hoe deze wijnen smaken?

“Bij de blauer spätburgunder blanc de noir trocken proef je sappig wit fruit zoals peer en perzik gecombineerd met een vleugje bloesem. Het is een sappige wijn zónder zoet te zijn en lijkt – qua smaak – op een viognier, maar dan minder zwaar”.  

“De blauer spätburgunder rotwein trocken bevat veel smaken van bosfruit zoals: bramen en bosaardbeien. Hij is licht kruidig, heeft een licht stalaroma en hints van kaneel en amandel. De vanillearoma’s brengen de wijn mooi in balans”.

Welke wijn-spijscombinatie kan je adviseren?

“De blauer spätburgunder blanc de noir trocken past uitstekend bij rosé gebakken wilde eend met chutney, salade met eend en lamsrack”.

“De blauer spätburgunder rotwein trocken drink je bij de zwaardere wildgerechten zoals hazenpeper, hertenstoof en wildragout”.

Samengevat:

“Het zijn verassend goede wijnen uit een streek waarvan je dat in eerste instantie niet zou verwachten en ik merk dat, sinds ik deze wijnen onder de aandacht breng bij proeverijen, er steeds vaker naar wordt gevraagd”.  

Tip:

De blauer spätburgunder rotwein trocken is licht gekoeld ook erg lekker.

Prijs:

Beide kosten €11.35

Plaisir du Vin zit op de Ginnekenmarkt 14 in Breda. Paul heet je van harte welkom om een wijntje te komen proeven. Woon je niet in de buurt? Dan kan je zijn wijn ook via zijn webshop kopen.

Wil je elke maand wijnadvies van Paul? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *