Een gebruiksvriendelijke website levert klanten op. Een gebruiksvriendelijke website is namelijk een plek waar bezoekers graag komen én een tijdje blijven. Ze voelen zich zelfs een beetje thuis, want ze worden van alle gemakken voorzien.
Tegenwoordig wil men binnen ‘a split second’ antwoord op een vraag. Als jouw website de bezoeker niet gelijk geeft wat hij wil, klikken ze verder. Of nóg erger: als jouw website een soort doolhof is waar men zélf op zoek moet naar een antwoord, komen ze niet meer terug.
Hoe gebruiksvriendelijker je website, hoe langer de bezoeker op je website blijft
Wees een gastheer (of vrouw). Neem de bezoeker aan de hand en begeleid ze naar de antwoorden op hun vraag. Bied comfort. Een visueel aantrekkelijke website met alle informatie in één oogopslag, is een prettigere omgeving dan een gedateerde website met veel tekst en weinig afbeeldingen. textjunky vertelt in 8 stappen hoe jouw website gebruiksvriendelijker wordt.
Deze 8 tips maken jouw website gebruiksvriendelijk
1. Zorg voor een visueel aantrekkelijke website
Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Of: een eerste indruk maak je maar één keer. Cliché, maar waar. Een visueel aantrekkelijke website is een lust voor het oog, wekt de interesse en maakt nieuwsgierig. Zorg daarom voor:
- een goede verhouding tussen afbeelding en tekst;
- scherpe en relevante afbeeldingen;
- voldoende witregels en duidelijke titels – maar ook niet te veel;
- een ‘scanbare’ tekst; de bezoeker ziet binnen enkele seconden of zijn/haar antwoord ertussen staat.
2. Zorg ervoor dat de bezoeker gelijk weet wat jij voor hem/haar kan betekenen
Als men in een ‘overload’ van informatie moet zoeken naar een antwoord, kan snelheid maken of breken. Als men direct weet ‘dit bedrijf kan mij verder helpen’, wordt het onderzoek op jouw website voortgezet. Er wordt doorgeklikt voor nóg meer informatie. Men wil namelijk weten: wat kan dit bedrijf mij bieden en waarom moet ik voor hen kiezen?
3. Zorg voor korte en duidelijke menu’s
De navigatiebalk bovenin moet direct duidelijk maken welke categorieën er zijn. Overzichtelijk en relevant. Binnen een paar klikken moet de bezoeker alle antwoorden op zijn vragen hebben. Kies de juiste categorieën en zorg ervoor dat je er niet te veel hebt – mensen willen namelijk niet door ellenlange menu’s scrollen.
4. Zorg voor consistentie
Wat symmetrie is voor een goed interieur, is consistentie voor een website. Het geeft rust, overzicht en zorgt voor herkenning. Afbeeldingen die op de ene pagina een ‘retro look’ hebben en op de andere een moderne uitstraling, maken een website rommelig. Te veel verschillende lettertypes en te veel verschillende kleuren ook. Spreek de bezoeker consistent met jij of u aan. Kortom: creëer orde, rust en regelmaat.
5. Maak je website ‘mobielvriendelijk’
90% van de mensen leest een website op zijn mobiel. Je zal dus wel gek zijn om hier geen rekening mee te houden. Ook wel ‘responsive design’ genoemd: het maakt niet uit op welke apparaat je de website bekijkt, elk apparaat geeft de website duidelijk weer. Kijk dus goed of de lay out die je in gedachten hebt óók op een mobiel goed overkomt.
6. Zorg voor een snelle website
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: snelheid is key. Laad een pagina niet binnen 3 seconden? Dan haken de meeste mensen al af. Met het programma: PageSpeed Insights kom je erachter hoe snel jouw computer is. Scoort hij niet zo goed? Neem dan contact op met je websitebeheerder en overleg samen hoe je hem sneller kan maken.
7. Vermijd irritaties door pop-ups en onverwachte geluiden
Ben je rustig aan het rondspeuren schalt er ineens een harde stem in je oor. Van schrik druk je de pagina weg. Vervelende pop ups en/of irritante advertenties zijn redenen om een pagina weg te klikken. Een fijne associatie met jouw bedrijf, dát is het gevoel dat je wil opwekken. Geen irritatie.
8. Geef je contactpagina duidelijk weer
Je hebt de bezoeker overtuigd: jij bent hét bedrijf dat ze zoeken. Uhm… waar staat toch dat telefoonnummer? Het laatste wat je wil is dat bezoekers afhaken omdat ze jouw telefoonnummer niet snel genoeg vinden. Ook in dit geval: geef het op een presenteerblaadje en laat ze niet zoeken naar jouw contactgegevens.