Kabeljauw op een bimipuree overgoten met een dragonsaus en een aardappelsoufflé apart

Het is bijna kerst! Weet jij al wat je gaat maken? Heb je nog geen idee? Misschien is dit hoofdgerecht iets voor jou. Dit gerecht is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even tijd insteken.

Veel kookplezier en fijne feestdagen!


Voor 4 personen

Bereidingstijd 2 uur

Aardappelsoufflé

De ingrediënten:

  • 600 gram vastkokende geschilde aardappelen
  • 100 ml gekookte melk
  • 3 eiwitten
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl volle room
  • 70 gram zachte roomboter
  • Snuf nootmuskaat
  • Zout en peper

De bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet een pan met de geschilde aardappelen en een beetje zout op het vuur en breng aan de kook. Zodra de aardappelen zacht zijn giet je ze af. Stamp de aardappelen met de boter en voeg scheutje voor scheutje de melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer de eierdooiers en de room erdoor. Klop de eiwitten goed stijf en spatel dit (rustig) door het aardappelmengsel. Vet rammekins (of andere stenen vormpjes) in met boter en vul ze (3/4) met het aardappelmengsel. Zet ze 40 minuten in een voorverwarmde oven.


Bimipuree

De ingrediënten:

  • 200 gram bimi
  • Handje verse dragon
  • Scheut witte wijnazijn
  • Scheut groentebouillon
  • Snuf zout
  • Snuf peper
  • Eetlepel citroensap

De Bereidingswijze:

Snijd de roosjes van de bimi en leg apart. Snijd de stelen in kleine stukken. Breng water aan de kook met een snufje zout en een scheutje witte wijnazijn. Voeg de stelen van de bimi toe en na 5 minuten de roosjes – op deze manier behoud je de mooie, groene kleur. Giet (als ze gaar zijn, maar nog steeds groen) af en spoel met koud water. Vang het kookvocht op. Doe de bimi, dragon, scheut kookvocht en een scheut groentebouillon in de blender. Pureer alles totdat je een mooie gladde puree hebt. Breng op smaak met zout, peper en een beetje citroensap. Verwarm alles nog een keer vlak voordat je gaat uitserveren.


De garnering:

Blancheer 200 gram doperwten voordat je de vis gaat bakken, zodat ze nog warm en mooi groen zijn.


Dragonsaus

De ingrediënten:

  • Scheut dragonazijn
  • 200 gram boter
  • 1 gesneden sjalot
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 dl groentebouillon
  • Scheut room
  • Mespunt mosterd
  • Sap van 1 citroen
  • 2 dl witte wijn
  • 2 eetlepels verse dragon
  • Snufje zout
  • Snufje peper

De bereidingswijze:

Smelt boter in een pan, voeg de gesneden sjalot toe en fruit tot ze glazig zijn. Voeg de bloem toe (even roeren) en blus dan af met witte wijn en dragonazijn. Blijf roeren. Giet al roerend de bouillon erbij tot er een gladde saus is ontstaat. Voeg daarna de room toe en laat de saus even doorkoken. Voeg de verse dragon toe en breng op smaak met zout, peper, citroensap en mosterd. Zet apart.


Kabeljauwhaas

De ingrediënten:

  • 750 gram kabeljauwhaas
  • 3 eetlepels olie
  • Peper
  • Zout

De bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Portioneer de kabeljauw in 4 gelijke stukken en peper en zout ze. Zet een pan op het vuur met wat olie. Leg de vis op de huid in de pan en bak stevig aan. Als de huid los komt van de pan leg je de vis (op de huid) op een ovenplaatje. Schuif in een voorverwarmde oven en check na 7 minuten of de vis bijna gaar is.

Als hij gaar genoeg is, haal je hem eruit en kan je de (voorverwarmde) borden gaan opmaken.

De opmaak:

Maak met een grote lepel een flinke streep bimipuree op een bord. Leg de kabeljauw erbovenop. Giet de dragonsaus erover en garneer met doperwten.

Service please!

Bij dit gerecht adviseer ik deze wijn: Sendero Royal Tempranillo Blanco

One thought on “Kabeljauw op een bimipuree overgoten met een dragonsaus en een aardappelsoufflé apart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *