“Nog even dit afmaken en dan kom ik lunchen ok?”
Herkenbaar? Dat je pas een pauze ‘verdient’ als je werk af is, want dat zit nét even lekkerder. Je voelt je ook minder schuldig en het toont karakter als je doorwerkt. Toch merk ik de laatste tijd dat ik na een korte break veel scherper ben. Studies hebben ook uitgewezen: af en toe een pauze verhoogt de productiviteit.
Pauzes nemen is helaas niet meer van deze tijd. Afgezien van een lunch van een half uur, is er tijdens die 8,5 uur dat je op kantoor zit geen tijd om even je hoofd ‘leeg’ te maken. Pauze nemen is voor mietjes. Zo denk ik er eigenlijk zelf ook over. Het geeft me een beetje een Debiteuren-Crediteuren-gevoel.
Ik vind naar de wc gaan al zonde van mijn tijd.
Even een bakkie nemen bij het koffiezetapparaat zoals in de jaren 80 nog veelvuldig werd gedaan, is niet meer. Nu zitten we bijna 24/7 met ons hoofd in een scherm – óók tijdens die ogenschijnlijke pauze.
Kregen mensen in de jaren 80 ook wel eens een burn out? Overprikkeling, kwam dat toen al voor? Was het leven toen niet veel overzichtelijker en dus relaxter? Je ging naar je werk, nam om 10:00 uur een koffiepauze, om 12:00 uur een lunchpauze, om 15:00 uur nog een koffiepauze, om vervolgens om 17:00 uur uit te klokken.
Thuis stond het eten klaar en daarna keek je met het hele gezin Waku Waku. Veel prikkels waren er in die tijd niet. Misschien bij een bezoekje aan het pretpark of een concert van Madonna; dagjes uit die je ten volle beleefde zónder multitasking met je telefoon.
Hoeveel meer energie zou je krijgen als je vaker een korte pauze inlast?
10 minuten opladen zónder schuldgevoel. 10 minuten die écht verschil maken in de gehele samenleving. Geen uitval meer door burn outs, vrolijkere mensen op straat, goede sfeer op kantoor én thuis, geen ruzies in het verkeer, betere seks?
We werken vaak in één adem door om vervolgens de ontspanning te zoeken in de yogaschool of in de kroeg. Als je wat vaker een pauze inlast heb je die uitlaatklep dan nog wel nodig? Hou je dan veel energie over?
Laten we de pauze de credits geven die hij verdient. Een pauze geeft je namelijk de energie voor nieuwe inzichten, om te excelleren in je werk en om je netwerk te verbreden. Zo’n jaren 80 pauze is ineens veel stoerder dan ik dacht. Als kip zonder kop doorwerken is pas dom en ondoordacht. Laten we de pauze opnemen in het werkplan. Doet het ook goed voor je employer branding:
“Bij ons bedrijf is pauze nemen onderdeel van je functie”.
Bij die bedrijven is de koffiepauze terug van weggeweest en onderdeel van het grotere geheel: gelukkige, ontspannen werknemers, die met plezier naar hun werk gaan en minder ziek zijn. Kijk, als je dat allemaal met een paar pauzes kan bewerkstelligen, ben je je tijd ver vooruit denk ik.