Orecchiette cime di rapa: een heerlijk recept voor Wereld Pastadag

Pasta wordt vandaag in het zonnetje gezet: het is Wereld Pastadag!

Als ‘pastajunky’ ben ik uiteraard blij met deze dag, want pasta heeft een imagoprobleem. Het zou ongezond zijn en je zou er dik van worden. Onzin! Pasta is een bron van vezels, B-vitaminen, mineralen en eiwitten. Supergezond dus.

Pasta is niet alleen voedzaam en lekker, pastagerechten heb je binnen een handomdraai op tafel staan. Om met de nek aangekeken te worden, dat verdient hij dus niet. Liefde en respect, dat is waar pasta recht op heeft.

Na deze ode voor de pasta, terug naar waar het allemaal omdraait: orecciette cime di rapa. Dit gerecht – met ingewikkelde naam – is makkelijk om te maken en is geen doorsnee pastagerecht. Perfect voor deze dag dus. Het is een typisch Zuid-Italiaans pastagerecht. Uit Puglia om precies te zien.

De naam heeft hij te danken aan het ingrediënt ‘cime di rapa’: een kruising tussen raapstelen en broccoli. In Puglia onlosmakelijk verbonden aan de pastasoort ‘orecchiette’ – ook wel ‘kleine oortjespasta’ genoemd.

Mijn vriend kreeg de inspiratie om dit gerecht te maken nadat hij met cime di rapa in aanraking kwam bij restaurant Porta Sud. Dit verfijnde restaurant maakt onder andere de beste verse pasta van de stad én is door de talentvolle kok Ralph Geerts een aanwinst voor Breda.

Cime di rapa kan je kopen bij de groenteboer of op de markt. Is het nergens te vinden? Geen nood. Gebruik dan bimi of broccoli.


Hoe maak je dit gerecht?

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 250 gram orecchiette (van het merk: De Cecco)
 • 3 teentjes knoflook (in plakjes gesneden)
 • 1/2 rode peper (in plakjes gesneden)
 • 5 ansjovissen (van Ortiz, gesneden)
 • 200 g cime di rapa (of bimi of broccoli)
 • 30 gram pecorinokaas (om erover te strooien)

Bereiding (half uur):

 • Nadat je alle ingrediënten klaargezet en gesneden hebt, begin je met het koken van de orecchiette.
 • Bak ondertussen de knoflook (kijk uit dat hij niet te bruin wordt), de chilipeper en de ansjovis zachtjes in een beetje olie tot ze een beetje zacht zijn en de ansjovis opgelost is.
 • Voeg – 2 minuten voordat de pasta klaar is – de cime di rapa toe aan de pasta en kook even mee.
 • Giet alles af en voeg de pasta en de cime di rapa toe aan het ansjovismengsel en schep om, zodat alles gelijkmatig verdeeld is.
 • Serveer warm met een extra scheutje olijfolie en een beetje geraspte pecorinokaas.

Buon appetito!

Note: ansjovis smaakt anders als je hem in een pan laat smelten. Vind je ansjovis normaal gesproken niet zo lekker? Probeer het eens op deze manier te bereiden, hij geeft een totaal andere smaak.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *