Uit eigen keuken: Pasta Bonito del Norte

Een allemansvriend. Zo kan ik dit Italiaanse pastagerecht – met Spaanse naam –  het beste omschrijven; zowel volwassenen als kinderen zullen het heerlijk vinden. Een gerecht van eenvoud – iets wat sowieso geldt voor de Italiaanse keuken.

Italianen zijn namelijk in staat om met enkele producten een gerecht op tafel te zetten dat bomvol smaak zit. Verse en kwalitatief hoogwaardige producten: dat is waar het bij die Italianen om draait.

Dat zie je ook in dit gerecht. De witte tonijn – van het Spaanse Ortiz Conservas – die in dit recept gebruikt wordt, is met de lijn gevangen in de Golf van Biskaje en heeft zijn naam te danken aan de lichte kleur van zijn vlees.

Door het lagere vetgehalte is deze vis veel milder van smaak dan de tonijn die je misschien kent uit de supermarkt. Als je die niet lust, probeer deze dan eens het zal je doen verbazen hoe lekker tonijn uit blik kan zijn!

Dit gerecht is makkelijk te bereiden en staat binnen een half uur op tafel!


De ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 blikje Bonito del Norte van Ortiz
  • 1 sjalot
  • 1 citroen
  • 14 cherrytomaatjes
  • 1 pepertje
  • 1 knoflookteen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 ansjovisfilet van Ortiz
  • Rucola (flinke hand)
  • Scheut olijfolie
  • 100 gram orecchiette

De bereiding:

  • Snipper het sjalotje en hak de knoflook, de ansjovis en het pepertje fijn.
  • Doe een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin het sjalotje op laag vuur.
  • Voeg de knoflook, het pepertje en de ansjovis toe. Bak ze even mee op laag vuur – het hoeft niet bruin te worden.
  • Kook ondertussen de orecchiette in ruim water met zout (ongeveer 10 gram per twee liter in ongeveer 10 minuten).
  • Snij de tomaatjes in kwarten en bak ze even mee in de koekenpan.
  • Hak de kappertjes fijn en voeg deze toe, evenals de bonito (giet een beetje van de olie af), even roeren zodat de bonito uit elkaar valt.
  • Giet de orecchiette af en bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Gooi de orecchiette in de koekenpan en voeg ook de rucola toe.
  • Meng alles door elkaar – als je merkt dat alles wat aan de droge kant is, giet je er een paar lepels pastawater bij.
  • Leg alles op een bord en rasp er een beetje citroenschil overheen.

Buon appetito!

Wat proef je?

Doordat het gerecht qua smaak zo goed in balans is, maakt het hem toegankelijk voor iedereen: je proeft het zoete van de cherrytomaatjes, de pit van de peper, een zuurtje van de kappertjes en de citroen en de zilte smaak van de tonijn.

De tip:

Eten er kinderen mee? Laat de pepertjes dan uit het gerecht of haal de pitjes eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *