Paul Holman adviseert

Bel Colle Langhe Favorita uit Piëmont

Masca Del Tacco Susumaniello uit Puglia

Waarom heb je voor deze wijnen gekozen?

“Beide zijn gemaakt van redelijk onbekende druivenrassen en daarom – denk ik – des te leuker om deze wijnen onder de aandacht te brengen.”

“De Bel Colle Langhe Favorita bestaat voor 100% uit de favorita-druif. Deze druif – ook bekend als vermentino, rolle en pigato – heeft zijn naam te danken aan de bevolking van Piëmont die deze druif als favoriet bestempelde.”

“Het wijnhuis Bel Colle werd in 1976 opgericht door twee broers met de ambitie om, op tamelijke arme grond, authentieke en unieke druivenrassen te gaan verbouwen. Gesterkt door deskundigen is dat gelukt en maken ze natuurlijke, speciaal geselecteerde wijnen van authentieke druivenrassen.”


“De Masca Del Tacco Susumaniello bestaat voor 100% uit de susumaniello-druif; één van de oudste én zeldzaamste druivenrassen ter wereld – hij was bijna uitgestorven. Nu groeit hij alleen nog in de hak van de Italiaanse laars: Salento in Puglia.”

“De naam heeft deze druif te danken aan de ezels (‘Somarello’s) die deze druiven vroeger van de wijngaard naar de gistkuip brachten.”

“Het wijnhuis Masca del Tacco is in 2010 opgericht door Felice Mergè en zijn vader Armando. Een familiebedrijf waarbij: traditie, passie en toewijding hoog in het vaandel staan.”

Waar komen deze wijnen vandaan en wat is kenmerkend voor dit gebied?

“De Bel Colle Langhe Favorita komt uit het gebied Piëmont, wat letterlijk aan de voet van de bergen betekent. Deze regio staat bekend om zijn uitstekende wijnen; enkele van de beste en duurste wijnen van Italië komen hiervandaan.”

“Kenmerkend voor dit gebied is dat er vaak mist hangt. Dit wordt veroorzaakt door de mediterrane invloeden afgewisseld met de invloeden van de omliggende bergen.”

Het is een arm gebied qua grondstoffen (gesteente, mergel, kalk en zand), maar daar gedijt de favorita-druif prima op.”


“De Masca Del Tacco Susumaniello komt uit het zuidelijkste puntje (de hak van de laars) van Italië: de streek Puglia. Het mediterrane klimaat dat hier heerst, zorgt voor hete zomers en milde winters.”

“Kenmerkend voor dit gebied is de rode aarde die rijk is aan organische stoffen.”

Kan je omschrijven hoe deze wijnen proeven?

Bell Colle Langhe Favorita

Je proeft wit fruit (gele appel en peer) en een vleugje anijs. Hij is licht kruidig en heeft een droge maar fruitige afdronk. Doordat deze wijn gerijpt is op roestvrijstalen vaten, heeft hij geen houtlagering, waardoor het een lichte wijn om te drinken is.”


Masca del tacco Susumaniello

“Je proeft veel donker fruit (sappige zwarte kers, pruimen en zwarte bessen) ondersteund door hints van tabak, vanille, chocolade, kruiden en een vleugje zeste. Je ervaart een krachtig, maar fris mondgevoel met een aanhoudende afdronk.”

“Deze wijn is – door de vele zonne-uren – redelijk hoog in zijn alcohol, maar dat proef je bijna niet. Als je hem licht koelt wordt hij iets ‘vriendelijker’ en kan je hem ook prima in de zomer drinken.”

Hij wordt goed verkocht bij Paul en heeft zelfs een award op de Gold Berliner Wine Trophy gewonnen: de Zilver Mundus Vini.

Welke wijn-spijscombinatie kan je adviseren?

“De Bel Colle Langhe Favorita kan je het beste jong drinken (binnen 2 á 3 jaar na botteling)”.

Het is een wijn die het erg goed doet bij: salades, gevogelte en visgerechten – behalve zalm, die is te vet”.

De Masca Del Tacco Susumaniello is lekker bij: stoofpotjes, gegrild rood vlees, wild en rijpe kazen.”

Samengevat

“Het zijn twee 2 parels uit mijn assortiment. Mensen zijn vaak verrast door de smaak, maar eenmaal geproefd willen ze niet meer anders!”

Prijs

De Bel Colle Langhe Favorita kost €13.50

De Masca Del Tacco Susumaniello kost €13.95

Plaisir du Vin zit op de Ginnekenmarkt 14 in Breda. Paul heet je van harte welkom om een wijntje te komen proeven. Woon je niet in de buurt? Dan kan je zijn wijn ook via zijn webshop kopen.

Wil je elke maand wijnadvies van Paul? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *