Paul Holman adviseert

In de wijnwinkel Plaisir du Vin van Paul Holman, koop je niet zómaar een fles wijn. De prachtige locatie op de Ginnekenmarkt in combinatie met deze bourgondische gastheer maakt dat je je even waant in een ‘boutique du vin’ op een mooi plein in Parijs. Paul is een vakman met jarenlange opgebouwde kennis op het gebied van wijn. Eenmaal binnen verlaat je zijn winkel niet zonder dat je met ‘jouw wijn’ naar buiten loopt.

Niet alleen zijn charme en gastvrijheid maken hem geliefd in Breda, ook zijn uitgebreide wijnkennis is voor veel mensen een reden om bij Paul wijn te kopen. De hotelschool, de wijnacademie, jarenlange ervaring bij de ISPC en grote wijnimporteurs (Walraven Sax, Kwast wijnkopers, Oud Reuchlin & Boelen en het Wijnhuis.nl): deze maître sommelier én liquorist heeft een trackrecord waar je U tegen zegt.

Daarom weet je als je wijn koopt bij Paul Holman: kwaliteit gegarandeerd.

Zoveel kennis over wijn, zou het niet leuk zijn als hij wat van deze informatie deelt? Daarom ga ik vanaf nu, elke maand bij Paul langs zodat hij ons kan vertellen welke wijnen de moeite waard zijn om te proberen. Ik hoor je denken: smaken verschillen toch? Uiteraard, dat weet Paul als geen ander. Daarom komen ze allemaal aan bod: van droog tot zoet van Zuid-Afrika tot aan de Limburgse heuvels. Paul adviseert voor elke goesting.

Als ik zo vrij mag zijn, zou ik graag willen beginnen met twee persoonlijke favorieten van mijzelf namelijk: de Sendero Royal Tempranillo Blanco (een droge witte wijn) en de Angel-Christ (een volle rode wijn).

Waar komen deze wijnen vandaan en wat is kenmerkend voor dit gebied?

“De Sendero Royal Tempranillo Blanco van het Spaanse wijnhuis Bodega Sendero Royal komt uit het kleine dorpje Aldeanueva de Ebro in de Rioja Baja-streek. Dit is het laagst gelegen wijngebied (300 meter) in de Rioja”.

“Kenmerkend voor deze streek zijn de warme, droge zomers met weinig neerslag. Daarom zijn de druiven – die groeien in middelgrote trossen – vroeg rijp en worden ze eind augustus al geoogst”.

“Deze wijn bestaat voor 100% uit de temperanillo blanco-druif. Een druif die in 1988 per toeval is ontdekt en hetzelfde DNA als de rode temperanillo heeft. Dat geeft de krachtige en volle smaak aan de wijn”.

“De rode wijn Angel-Christ van het gelijknamige wijnhuis, komt uit de Rhône – het Franse plaatsje Costieres de Nîmes om precies te zijn. Kenmerkend is het ruwe en hooggelegen gebied waar het moeilijk is om te oogsten”.

“Het is een gebied waar de wat zwaardere en krachtige wijnen vandaan komen. De wijnranken moeten hier namelijk dieper de grond in om te kunnen groeien en dat proef je: deze wijnen hebben veel ‘body’ en karakter”.

“Uit dit gebied komen geen borrelwijnen, maar wijnen die goed tot hun recht komen bij een goed stuk vlees. Dat geldt ook voor de Angel-Christ. Een wijn die uit een blend van twee druiven bestaat: shiraz (90%) en grenache (10%)”.

Waarom heb je voor deze wijnhuizen gekozen?

“Over het algemeen hou ik van kleine wijnhuizen met een mooi verhaal. Dat geldt ook voor Bodega Sendero Royal en Angel-Christ. Ze verbouwen hun druiven zelf en kopen geen druiven in: alles is in eigen beheer. Daarnaast maken ze beide culinaire wijnen die je bij specifieke gerechten kan schenken én zijn het wijnen die niet overal te verkrijgen zijn”.

Culinaire en niet-alledaagse wijnen

Kan je met woorden omschrijven hoe deze wijnen proeven?

“De Sendero Royal Tempranillo Blanco is een aromatische wijn met hints van bloesem en exotisch fruit zoals banaan en ananas. Daarnaast proef je ook een vleug van gedroogd fruit en tutti frutti. Het Amerikaanse eiken waar hij zes maanden op heeft gerijpt geeft hem body en complexiteit. Die houttonen proef je, maar zijn niet overtreffend, dat is het fruit”.

“De Angel Christ heeft het kruidige en het pepertje van de Shiraz. De Grenache-druif zorgt voor de smaak van zwarte kersen en bramen: beide druiven zorgen voor een goede balans. Het is een stevige wijn die karakter krijgt door de druiven die gegroeid hebben op een ruw gebied. Je proeft dat heel goed bij de afdronk; een klein en aangenaam bittertje dat de wijn nog meer pit geeft”. 

Welke wijn-spijscombinatie kan je adviseren?

“De Sendero Royal Tempranillo Blanco past uitstekend bij kruidige Aziatische gerechten en bij visgerechten – helemaal in deze combinatie. Pittige garnalen of mosselen op Aziatische wijze, gaan goed met deze wijn samen. Ook bij de meer gangbare gerechten zoals kipsalade of kabeljauw kan je deze wijn goed schenken”.

“Bij de Angel Christ passen stevige vleesgerechten het beste, denk bijvoorbeeld aan entrecôte en wildgerechten. In zijn algemeenheid bepaalt de saus de wijnkeuze bij een gerecht. De zware sauzen zoals: Gorgonzola-saus, veenbessensaus, rodewijnsaus of pepersaus kan ik zeker aanbevelen bij deze wijn”.   

Samengevat: het zijn betaalbare, culinaire, niet-alledaagse wijnen. Voor de Sendero Royal Tempranillo Blanco betaal je €8.50 en voor de Angel Christ €11.50. Dus, heb je binnenkort een etentje met bovenstaande gerechten? Dan kan Paul je deze wijnen zeker adviseren.

Nog op zoek naar een lekker voorgerecht? Probeer de tonijn-tataki met komkommerdresseing en gemberchutney eens. Het recept lees je hier!

Plaisir du Vin zit op de Ginnekenmarkt 14 in Breda. Paul heet je van harte welkom om een wijntje te komen proeven. Woon je niet in de buurt? Dan kan je zijn wijn ook via zijn webshop kopen.

Wil je elke maand wijnadvies van Paul? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *