textjunky beproeft: Tres Leche Cake met Matcha-ijs

“Laten we een Peruaanse lunch organiseren. Leuk!”, zei ik. “Kan jij dan Matcha-ijs maken voor het dessert? Geen probleem. Alleen ijs?”, zei ik dapper. “Misschien een cakeje erbij? Anders is het zo saai”. De makkelijkste weg kiezen als het gaat om desserts is niet zo ‘mijn ding’, ben ik achtergekomen. Een dessert moet in mijn beleving spektakel zijn. Een prachtige afsluiter van prachtige gerechten. Dus ging ik op onderzoek uit.

Wat is er eigenlijk lekker bij Matcha-ijs?

Citrus? Na een beetje speuren op Pinterest kwam ik uit bij de limoenkokoscake van Miljuschka. Bleek nog Mexicaans ook. Volgens mij hetzelfde continent, dus goed genoeg. Recept doorlezen en aan de slag. En even een gratis tip: neem het recept eerst even door. Een fout die ik al meerdere malen heb gemaakt (lees: na uren in de weer te zijn, stond er ineens dat ik het gerecht een dag van tevoren moest maken. Als je gasten een uur later op de stoep staan werkt dat niet bepaald stressverlagend kan ik verklappen).

Geleerd van mijn vorige fout begon ik een dag eerder met de Tres Leche Cake. Kwestie van ingrediënten mixen en in de cakevorm doen. Daarvoor gebruikte ik een siliconencakevorm en kan dat dus iedereen aanraden. Geen gehannes met boter of bakpapier, maar beslag erin en dan wip je hem er zo uit. Check, de cake is gelukt. Daarna het melkmengsel eroverheen en 4 uur de koelkast in. Goed dat ik op tijd begonnen ben!

Ook voor ijs geldt: begin een dag van tevoren.

Daarom pakte ik gelijk de site van Patrick Delhaye erbij en bereidde het Matcha-ijsmengsel. Een recept voor 5 personen en wij waren met 10. Even de ingrediënten verdubbelen zou je zeggen. Dat is meestal een goed idee, als het gaat om Matcha, niet zo’n goed idee. Maar dat lees je later.

D-day! De dag van de lunch hoef ik niet veel meer te doen. Frosting maken, kokos roosteren en ijs in de ijsmachine doen. Het loont om goed voorbereid te zijn. Ook de frosting draai je makkelijk in elkaar. Even insmeren, geroosterde kokosvlokken erover. Et voila, een prachtige oogstrelende cake. Als het ijs eenmaal klaar is kan het bord worden opgemaakt én kan er geproefd worden.

Tres Leche Cake

Als ik een hap van de cake neem, merk ik dat de structuur van de cake massief en machtig is. Anders dan wat ik normaal van een cake gewend ben: luchtig en sponsachtig. Maar dat maakt hem niet minder. Het romige en volle van de cake in combinatie met de zoete frosting maakt dat het goed past bij het matcha-ijs die wat frisser en stroever van smaak is. En stroef is hij. Want doordat ik iets ben uitgeschoten met de Matcha-poeder, is het alsof je mond even vacuüm trekt. Maar al met al klopt het gerecht in zijn geheel wel. Dus wil je Matchijs-ijs maken en weet je niet wat je daarbij moet serveren? Een limoenkokoscake kan ik in ieder geval aanraden. Zorg alleen wel voor de juiste hoeveelheid Matcha-poeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *