Uit eigen keuken: Tonijn-tataki met gemberchutney en komkommerdressing (4 personen)

Dit weekend gasten over de vloer? Met dit gerecht sla je zeker geen flater – van de titel alleen al loopt het water je in de mond. Dit heerlijke zomerse voorgerecht is culinair, maar niet ingewikkeld om te maken. Mijn vriend heeft het ooit een keer bij ‘t Jagthuijs in Ulvenhout gegeten en was er zo van onder de indruk, dat het hem de inspiratie heeft gegeven om iets soortgelijks te maken.

Alle smaken zijn erin vertegenwoordigd: het friszure van de komkommer, het bitterzoete van de chutney en het umami-zoute van de tonijn. Alles heb je binnen een uur gemaakt, maar begin wel op tijd met de chutney, aangezien die even moet staan. Deze chutney kan je trouwens bij meer gerechten (of een kaasplank) serveren, daarom is het slim om er een flinke pot van te maken – heb je altijd wat in huis.

Hoe maak je dit gerecht nou? Alle stappen (met bijbehorende ingrediënten) heb ik hieronder gezet zodat je stap voor stap dit zomerse voorgerecht kan bereiden.

Gemberchutney (bereidingstijd: 15 min, daarna een +/- een half uur inkoken)

De ingrediënten:

  • 100 gram gesnipperde sjalot
  • 100 gram geschilde gember (in kleine stukjes)
  • Hele chilipeper (fijn gesneden)
  • 1 knoflookteen (fijn gesneden)
  • 70 gram suiker
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 150 ml water
  • Mespunt zout
  • 2 eetlepels olijfolie

De bereiding:

Snij de sjalot, knoflook, gember en chili fijn. Doe twee eetlepels olijfolie in de pan en fruit de sjalot en de knoflook aan op laag vuur zodat ze niet bruin worden. Voeg de chili en gember toe en bak een paar minuten mee, nog steeds op laag vuur. Voeg water, azijn, suiker en mespuntje zout toe en laat op laag vuur koken terwijl je regelmatig roert.

Als het vocht een stroop vormt, zet je het vuur uit en laat je het een beetje afkoelen zodat je kunt proeven of er genoeg zout in zit, zo niet voeg je een beetje toe. Bewaar in een schoon potje (ook nog even naspoelen met kokend water) in de koelkast; dit blijft zeker twee weken goed.

Note: Je maakt meer chutney dan voor 4 personen; je hebt dus altijd over zodat je het ook voor iets anders kan gebruiken.

Gemberchutney

Komkommerdressing (bereidingstijd: 15 min en een half uur in de koelkast)

De ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 50 ml rijstazijn, witte wijnazijn kan ook
  • 30 ml water
  • 2 gram suiker
  • zout
  • 1 knoflookteen
  • 1 middelgrote sjalot
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel vissaus

De bereiding:

Was de komkommer en snij in stukken zodat hij in de beker van een staafmixer of blender kan. Staafmix de komkommer met het water en de azijn tot een sausje en giet in een pannetje.

Snipper de ui, snijd het teentje knoflook heel fijn evenals de chilipeper. Ben je niet zo van het pittige eten? Verwijder dan eerst de pitjes uit de chili. Chili ’s kunnen verschillen, maar aan de geur kan je redelijk inschatten hoe pittig hij is.

Doe alle ingrediënten behalve de sjalot (inclusief een snufje zout) in de pan bij de komkommer en laat rustig tegen de kook aankomen terwijl je af en toe roert.

komkommerdressing

Als het begint te koken zet je het vuur uit, voeg je de sjalot toe en laat je alles afkoelen. Zet het nog een half uurtje in de ijskast zodat het een lekker fris gerecht is.

Tonijn-tataki (bereidingstijd: 20 min)

  • 400 gram rauwe tonijn
  • Sesamzaadjes
  • Kikkoman-soyasaus
  • Korreltje zout
  • Beetje peper

De bereiding:

Peper en zout de rauwe tonijn en bestrooi hem met sesamzaadjes. Bak hem kort (5 seconden) aan beide kanten in een gloeiend hete pan, zodat hij een beetje kleurt. Haal de tonijn uit de pan en leg hem op een plank. Snij hem in plakjes van ongeveer 1 cm.

De opmaak: Schep 2 eetlepels komkommerdressing op een bord en leg daar 2 moten tonijn bovenop. Schep 2 theelepels gemberchutney ernaast. Als ‘finishing touch’ schenk je een paar strepen soyasaus erover.

tonijn-tataki met gemberchutney en komkommerdressing

Je gerecht is klaar: “Service please!”

De wijn:

Bij dit gerecht adviseren wij de Sendero Royal Tempranillo Blanco: een aromatische wijn met body en complexiteit.

De tip:

Alle smaken samen maken het gerecht compleet. Zorg er daarom voor dat je van alles een beetje op je vork hebt voordat je een hap neemt.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Wil je elke 2 weken een lekker recept ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

5 thoughts on “Uit eigen keuken: Tonijn-tataki met gemberchutney en komkommerdressing (4 personen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.